The 1975 – The 1975

The 1975 – The 1975

Afgelopen augustus stonden ze al op Lowlands. Over een tijdje spelen ze een uitverkochte show in Amsterdam. Hier voor stonden ze al in het voorprogramma van Muse en The Rolling Stones. Ja, dames en heren, het gaat Matthew, Adam, George en Ross, beter bekend als The 1975, voor de wind. Dit is niet vreemd. De synth- en indiepop op het self-titled debuut album krijgt de vreugde die het weggeeft.

Eén van de mindere nummers op het album is “Talk!”. Matthew Healy, die verantwoordelijk is voor de lead vocalen, zorgt nog voor de nodige variatie waar de andere drie heren het laten afweten. Helaas gebeurt dit vaker op het album. Veel nummers (de meeste) hangen samen aan variatie op een main-riff en de vocalen met het hele nummer lang dezelfde 3 of 4 akkoorden.

De nummers zelf maken een reis door de tijd. Het zou voor de hand liggen als The 1975 daadwerkelijk het soort muziek uit dat jaar zou maken. Dit is ook zeker niet het geval. De vier Britten halen hun inspiratie vooral uit late ‘80’s en vroege ‘90’s muziek, het soort muziek wat toentertijd flirtte met muziek uit 1975 en omstreken. Dit is vooral te merken in het bescheiden hitje “Chocolate”. Deze klinkt namelijk heerlijk door haar combinatie van vrolijke gitaren en een dansbaar ritme. Het zelfde geld voor “Settle Down”. Daarnaast bevat het album extreem aanstekelijke loopjes, dansbare ritmes en vrolijke melodieën.

Beoordeling: 6,5

De sterke punten zijn tevens de zwakke punten van deze formatie uit Manchester. Het gelijknamige album van The 1975 mist de nodige afwisseling om de hele rit door interessant te blijven. Desalniettemin moet er gezegd worden dat de heren goed uit de voeten kunnen met de combinatie van synthesizers, gitaar-rifjes in het hogere toonregister, licht funky baslijntjes, disco-achtige drums en alle effecten die er overheen gegoten kunnen worden. Daarnaast is het Britse accent van Healy prettig om naar te luisteren. In één zin samenvattend: de indiepop in een 80’s sausje is het luisteren waard maar laat nog wat te wensen over.

Label: Universal
Releasdatum: 2 September 2013
Verkrijgbaar via: Bol.com

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding