Heart in Hand – Almost There

Heart in Hand – Almost There

In het zuiden van Groot Brittannië vinden we de thuisbasis van Heart in Hand. Naar eigen zeggen een band dat Melodic Hardcore speelt zoals het zou moeten. Daar valt uiteraard over te speculeren. Wie zijn zij om te bepalen hoe het moet? Nog geen zeven jaar terug had het begrip blijkbaar nog een hele andere betekenis. Laten de combinatie van Melodic Hardcore en Almost There, het tweede album van Heart in Hand, eens onder de loep nemen.

Allereerst het hardcore gedeelte. In mijn betekenis van het woord is hardcore nog afkomstig van de hardcore punk. Zaken als Rise Against, Madball en Sick of it All. Is het een kwestie van een nieuwe draai aan een oude stijl geven? Hoewel de drums en gitaren daar op wijzen komt het toch over alsof het gaat om een gevalletje genre misplaatsing. Daarnaast gaat spreekt hardcore de metalachtige breakdowns tegen. Misschien hadden ze de naam Melodic Metalcore ar aan moeten geven.  Mocht er commentaar of verwarring met betrekking op genres en sub-genres zijn, dan hoor ik dat graag.

Dan het melodische. Instrumentaal zit het prachtig in elkaar. De lagen passen perfect. De combinatie van de lead- en rythm gitaar, vertegenwoordigd door Ed Hartwell en Ollie Wilson, klinken fantastisch. Het is fantastisch hoe het samenspel zowel hard en explosief als emotioneel en fragiel kunnen klinken. Vanaf opener “Proposal” tot hekkensluiter “The Latter” is het genieten. Het houdt echter op als Charlie Holmes zijn mond open trekt. In de vocalen is het melodische namelijk ver te zoeken. Daarbij komt het over alsof Charlie op hun debuutalbum zijn stem veel meer onder controle had. Het was merkwaardig om te merken hoe de partijen het beste tot hun recht komen op “Maybe”, als gast-zanger Mikey Chapman de clean-vocalen inzet. Iets wat ook op het debuut album van Heart in Hand is opgevallen.

Beoordeling: 5,5

De albumtitel, Almost There, geeft eigenlijk perfect de lading weer. De drums klinken geweldig. De gitaren, al dan niet in combinatie met een kalm pianootje, passen perfect in deze puzzel. Ik ben alleen van mening dat het complete plaatje er een stuk mooier uit zou zien als meneer Holmes (a.) zijn stem en daarmee zijn geschreeuw meer onder controle krijgt, of (b.) overstapt op clean vocalen. Alleen dat probleem dat nog oplossen. Dan zijn ze er. Terug kijkend op de uitspraak aan het begin hoop ik dat het antwoord duidelijk is. Nee, Heart in Hand speelt geen Melodic Hardcore zoals het bedoeld is. Toch is Heart in Hand een gezonde bak herrie ondanks dat de beste nummers op het album de instrumentale nummers zijn.

Label: Siege Of Amida
Releasedatum: 14 mei 2013
Verkrijgbaar via: Bol.com

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding