Protest The Hero – Volition

Protest The Hero


Protest The Hero – Volition

Toen de heren van progressieve metalband Protest The Hero in januari aankondigden een nieuw album op te willen nemen, choqueerden ze de muziekindustrie. Via een Indiegogo-pagina wilden ze binnen dertig dagen $125.000 ophalen voor het maken van het nieuwe album. Dat doel bereikten ze vervolgens binnen 24 uur. Nu, negen maanden later, is het vierde studio-album Volition geboren.

Na het enigszins tegenvallende derde album, “Scurrilous” in 2011, weten ze me deze keer toch wat meer te overtuigen. De vier heren van Protest The Hero laten deze keer goed horen wat ze allemaal in huis hebben. Met veel technische riffs, veel afwisseling in het bereik van zanger Rody Walker, van falsettostem tot diepe grunts, en een enorme bassolo in “Without Prejudice” brengen ze Canada weer terug op de kaart.

De vier heren? Inderdaad. Vlak voor de opnames van het album besloot drummer Moe Carlson te stoppen met de band om zich weer te focussen op zijn studie. De drums op dit album worden overgenomen door niemand minder dan de legendarische Lamb Of God-drummer Chris Adler. Zijn drums passen perfect bij het album van Protest The Hero, het voelt alsof hij al jaren bij deze band gezeten heeft.

Maar Chris Adler is niet de enige die Protest The Hero vergezelt op dit album. Nee, als je naar dit album luistert hoor je zoveel variëteit dat je soms niet meer weet waar je naar luistert. Naast de lieve stem van Jadea Kelly, de zangeres die al samenwerkt met Protest The Hero vanaf hun eerste album, brengt Protest The Hero nog gastzangers, gastgitaristen en een vedel de studio in. Maar zelfs dat is nog niet alles. Fans die bereid waren om via Indiegogo $5.000 te doneren voor het maken van het album mochten zich laten horen op het album. Hierdoor staan er nog 5 extra vocalisten en een extra gitarist op de albumhoes. Track 7 bijvoorbeeld, “A Life Embossed”, bevat 2 fans, Mark Iannelli en AJ Kolar van de band Pterodactyl King, en ze zijn zeker een grote aanwinst voor het totaalplaatje.

Het album zelf is vijftig minuten lang pure progressieve metal-furie. Echte hardcore fans zullen misschien merken dat de hoeveelheid aan screams en grunts wat minder is geworden en dat deze hun plaats af hebben gestaan voor meer clean vocals, maar dat mag de pret zeker niet drukken. De elf tracks van het album vormen samen een mooi geheel, met veel overeenkomsten maar ook veel variatie tussen alle tracks. Soms is het nogal lastig om echt opvallende kenmerken bij bepaalde nummers te vinden (maar let vooral op de geweldige verwijzing naar de 2008-single “Sequioa Throne” op track 10, “Animal Bones”) , waardoor mensen die het genre niet gewend zijn waarschijnlijk halverwege al afhaken. Voor sommigen zal het best eentonig zijn. Dat kan. Voor anderen zal dit weer een meesterwerk zijn, waarbij je na het laatste nummer weer vooraan begint, want dit is echt een strak album.

Beoordeling: 8,5
Ik ben echt onder de indruk van het nieuwe werk dat deze Canadezen leveren. Hun derde album wist de eerste twee niet te overtreffen, maar met Volition is Protest The Hero weer helemaal terug. Ik wil graag enkele goede tracks aanbevelen, maar dan kan ik net zo goed de tracklist opschrijven. Wat nog mist zijn de pakkende refreinen die ze toonden op hun debuutalbum Kezia, maar de ontwikkeling die de band hiermee laat zien laat niet veel te wensen meer over. Protest The Hero-fans die het album nog niet vooruit hadden besteld kunnen op 29 oktober maar beter naar de winkel rennen, want vanaf dan kan iedereen het beluisteren.

Label: Spinefarm
Releasedatum: 29 oktober 2013
Verkrijgbaar via: Bol.com

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding