Verslag: Pinkpop 2013 zondag

Verslag: Pinkpop 2013 zondag

Afgelopen weekend vond alweer de 44e editie van het Pinkpop festival plaatst op festivalterrein Megaland in Landgraaf. DutchScene was erbij en schreef een kort verslag van de optredens die wij hebben bekeken. Vandaag bespreken wij de derde en laatste dag van Pinkpop, zondag 16 juni.

Tom Odell – Britse singer-songwriter Tom Odell mocht de laatste dag van Pinkpop openen. Bevooroordeeld als we waren (wéér zo’n singer-songwriter..), werden we erg verrast. Odell en band openden de set met het rustige nummer “Grow Old With Me”. Odell leek nog niet heel bekend te zijn onder het Nederlandse publiek (niet gek, zijn debuutalbum is pas na Pinkpop uitgekomen), al stonden er natuurlijk wel een paar rijen meisjes vooraan om dat leuke Britse koppie van dichtbij te bekijken en af en toe mee te zingen. De 22-jarige Brit maakt goede muziek en heeft een ietwat rauwe stem. Bij sommige uithalen twijfelde ik sterk of het nu vals was of niet. Eigenlijk maakt dat helemaal niet uit. Odell heeft iets aparts over zich, wat hem zeker ten goede komt. De band speelt later in de set nog een cover van het The Beatles nummer “Oh! Darling” en sluit af met “Cruel”. (JS)

Kensington – Kensington was zondag de eerste act op het hoofdpodium en bewijst voor de zoveelste keer hoe getalenteerd ze zijn. Deze band heeft een unieke sound en heel Nederland lijkt er van te houden. Vooral de nummers die veel op de radio te horen zijn geweest, zoals opener “Go Down”, worden goed meegezongen door het publiek. Zanger Eloi lijkt zijn rauwe stem en de uithalen er  moeiteloos uit te gooien. Of Kensington nu voor een publiek van 200 man staat of eentje van 10.000 mensen, het is altijd een show. De band speelde onder meer hits als “Let Go” en “Home Again” en sloten af met “Kilimanjaro”. (JS)

Bastille – De Britse alternatieve rockband Bastille doet het verschrikkelijk goed in Nederland. Hoewel de band pas sinds 2010 bestaat, hebben ze in deze korte tijd een aardige fanbase weten op te bouwen. Ik ben blij dat zij later aan de line-up toegevoegd werden, nadat Grouplove hun optreden op Pinkpop moest afzeggen. Bastille was namelijk echt één van de hoogtepunten van het driedaagse festival. De band opende met de titeltrack van hun debuutalbum Bad Blood en speelde ook nummers als “Overjoyed” en “These Streets”. De stem van zanger Dan Smith is het fijnste kenmerk aan de band. Bastille is zo’n band waarvan de zanger niet alleen zingt, maar ook op een drum ramt en keyboard speelt. Deze veelzijdigheid geldt ook voor de rest van de band, zo wisselt iedereen wel een keer van instrument. Deze nieuwkomers zijn al heel ver gekomen, maar de toekomst wordt hoe dan ook alleen maar beter voor ze. Het absolute hoogtepunt werd bereikt toen de band het laatste nummer “Pompeii” begon te spelen. Dat de band ook wel onder de indruk was van zo’n groot publiek werd duidelijk toen drummer Chris Wood snel een foto maakte van het publiek voordat hij het podium af liep. Bastille is een band die je minstens één keer live gezien moet hebben. (JS)

Die Antwoord – Die Antwoord is anders dan andere muziek waar ik normaal naar luister. Wel was ik bij voorbaat al overtuigd dat ik echt bij de twee Zuid-Afrikaanse rappers moest gaan kijken. Als eerste kwam DJ Hi-Tek het podium op en draaide het nummer “DJ Hi-Tek Rulez”. Nog tijdens dit nummer kwamen ook Ninja en Yo-Landi Vi$$er het podium op en zetten het nummer “Fok Julie Naaiers” in. Het publiek werd helemaal gek en de bekertjes bier vlogen door de tent – ik stond vooraan en was doorweekt. Nummers als “Fatty Boom Boom”, “Rich Bitch” en “I Fink U Freeky” worden erg goed ontvangen, evenals de rest van de set trouwens. De twee opmerkelijke figuren zetten een echte show neer en waar zij beginnen in een volledige outfit, eindigen zij de set met het nummer “Never Le Nkemise” in hun ondergoed. Die Antwoord was de enige act die een luidkeels “We want more!” te horen kreeg en zij kwamen dan ook terug voor de ingeplande encore, waarin zij het nummer “Enter The Ninja” ten gehore brachten. Zelf houd ik niet van rap, maar het is onmogelijk om niet van Die Antwoord te houden. Ik raad je aan naar hun volgende show in Nederland te gaan. (JS)

Green Day – De afsluiter van dit jaar was Green Day. De band tourt momenteel met hun 99 Revolutions Tour door Europa en deed daarmee ook Landgraaf aan. Met een show waarin alle klassiekers, maar ook nieuwe nummers voorbij kwamen stelde de band zowel nieuwe als oude fans tevreden. Tijdens de set werden een aantal mensen het podium op gehaald om een stukje mee te zingen. Één jongen kreeg zelfs de gitaar mee die Billie Joe Armstrong op dat moment bespeelde. De frontman was af en toe echter iets te enthousiast met zijn ge-‘hee-hoo’ waar het publiek niet altijd meer aan meedeed. Na 24 nummers verliet de band het podium, maar al snel kwamen zij terug voor een encore waarin “American Idiot”, “Jesus Of Suburbia” en “Brutal Love” nog werden gespeeld. Pinkpop 2013-and-a-half werd succesvol afgesloten! (SH)

Tekst door Janneke Stam en Stanley van Heusden.

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding