Review: Only Seven Left – Anywhere From Here

Review: Only Seven Left – Anywhere From Here

Ik neem aan dat iedereen wel bekend is met de band Only Seven Left. Hun catchy (pop)rockliedjes werden onder andere op 3FM gedraaid, waardoor de band landelijk bekend werd.  Op 13 april 2012 kwam hun nieuwe album, Anywhere From Here, uit. Hier de review!

Het album begint meteen goed met het nummer ‘Higher’, een party-proof song die gewoon meteen goed aftrapt. Soms verandert het nummer plotseling in iets wat je nog net geen ballad kan noemen, om daarna meteen weer als het ware te ontploffen. Op deze manier houd je je hoofd eigenlijk wel goed bij de muziek: Eentonigheid is een woord wat ‘Higher’ totaal niet kent.

‘Love Will Lighten Up The Dark’ kennen we al langer; dit nummer is 8 maart al in première gegaan op 3FM. Een dag later verscheen het als single op iTunes. Hoewel dit nummer in het begin nog heel sterk is kan ik mijn aandacht er op een gegeven moment minder goed bij houden. De combinatie van ‘grijsgedraaid op de radio’ en weinig variatie doen dit nummer geen goed. Daarmee is het niet meteen een slecht nummer, aangezien je er in het refrein weer bijgetrokken wordt: Er had gewoon iets meer variatie in mogen zitten. Daarin tegen vind ik de songtekst van dit liedje wel sterk, die doet mij persoonlijk denken aan een tragisch liefdesverhaal.

Het derde nummer, ‘Stay With Me’, blijft leuk door ‘Woohooohooohoo,’ wat telkens terugkomt. Hierna komt de zin ‘My heart is yours and so am I,’ waarschijnlijk een trots van de band, aangezien het ook op merchandise rubberbandjes staat.

#5, ‘Turn Your Head Around’ laat weer een heel andere kant van de band horen. Ik heb aardig na moeten denken, maar een vergelijking met een andere band kan ik niet verzinnen. Een heel eigen geluid dus, wat naar mijn mening ontzettend internationaal en ambitieus klinkt!

‘Is It Me’ is een nummer wat mij weer doet denken aan het ‘oude’ Only Seven Left. Het geluid van de band is veranderd, de bandleden zijn gegroeid en de zanger zelfs vervangen. Van deze song krijg je weer een beetje een nostalgisch gevoel als je Only Seven Left al een tijdje kent.

‘Anywhere From Here’ is het afsluitende nummer van de plaat. Hoewel de naam mij al vanaf aan het begin doet denken aan Mayday Parade’s Anywhere But Here hoor je dit, ook in het laatste nummer, niet terug. Only Seven Left is groot geworden en heeft een eigen sound ontwikkeld, in verhouding tot hun debuut waar ze nog voorzichtig aan het uitproberen zijn binnen het poppunk/poprock-spectrum. Eigenlijk is het gewoon een typisch tweede album, als je het zo zou kunnen noemen. De band heeft hun eigen lat hoger gelegd dan ze deden bij hun debuut, en dat doen ze goed.

Eigenlijk is het enige minpuntje aan dit album dat vrijwel alle songteksten over liefde gaan, een best uitgekauwd onderwerp. Het trekt mij zelf enorm als er serieuze problemen – of dit nou problemen zijn die de hele wereld beïnvloeden of een persoonlijke ‘ramp’ – in songteksten terugkomen.   Mensen met een (moeilijke) relatie of juist liefdesverdriet zullen zich vast in een aantal van de teksten kunnen vinden.

Heeft de komst van Bjørgen de band goed gedaan? Zo’n uitspraak is moeilijk te doen, ook omwille van Bart, die de vocals van de band op het debuutalbum verzorgde. Met het gaan en komen van een frontman verandert vaak een groot deel van de sound van de band; iets wat in dit geval anders waarschijnlijk ook wel was gebeurd. Mijn conclusie is wel dat Bjørgen meer bij ‘OSL 2.0’ past dan Bart waarschijnlijk had gedaan.

Ik geef dit album 3,5/5 sterren. Zoals ik al zei vind ik het jammer dat alle songteksten gefocust zijn op liefde, maar al met al is het een goed album waar ook een paar hele goede nummers tussen zitten.  Maar weet je wat? Beoordeel het zelf:

Anywhere From Here is te koop via Bol.com, Free Record Shop en iTunes.

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding