Review: The Red Jumpsuit Apparatus & Hawthorne Heights

Review: The Red Jumpsuit Apparatus & Hawthorne Heights

Op maandag 19 december 2011 stonden 3 bands in de Melkweg. Dit waren Failsafe, The Red Jumpsuit Apparatus en Hawthorne Heights. Persoonlijk had ik hier erg veel zin in, in weer een avond met gave muziek en mooie moshpits.

De band Failsafe was de eerste act van de avond. Deze band was voor mij onbekend en was dus erg benieuwd naar hun optreden. Zij kwamen heel erg rustig en onopvallend het podium op. Op het moment dat zij bezig zijn, zijn zij niet meer zo onopvallend. Loepzuivere zang, snelle gitaren en super vette backing screams. Bij ongeveer het eind van hun optreden vroeg de vocalist ook nog even om een mosh. Hier werd wel op gereageerd door het publiek, maar de mosh kwam niet. De instrumenten waren best wel goed afgestemd, alleen soms werd de zang overtroffen door de instrumenten. Een minpuntje was dat ze bij het aller eerste nummer van de hele avond niet heel erg energiek waren, gelukkig was dit vanaf het tweede nummer niet meer aan de orde. Over de lichtshow was ik niet heel erg te spreken, er werd helaas veel roodlicht gebruikt.

Na een korte break was het tijd voor The Red Jumpsuit Apparatus. Dit was het optreden waarom ik heen wilde, hier keek ik al weken naar uit. De heren begonnen meteen en namen het publiek goed mee. De zang vond ik in het begin wel goed klinken. Maar toen ik hier meer op ging letten kwam ik erachter dat alleen de kreten goed klinken, en de tekst klinkt heel slecht. De screams van de backing screamer vond ik niet echt heel veel aan, maar de screams van de zanger daarentegen klonk wel heel erg goed. Lange, hoge noten werden niet gehaald en afgekapt en naarmate het optreden vorderden werd het vocaal gezien alleen maar slechter. Normaal vind ik het heel erg belangrijk dat de microfoon goed duidelijk staat, zodat de zang goed te horen was. Dit was het geval, maar voor mijn doen stond het veel te hard, en kwam het duidelijk boven de instrumenten uit. De zanger denkt dat hij super goed kan zingen en houdt zich totaal niet aan de tekst. Vaak plakt hij veel onnodige “oooh” “oeeh” “oowoo” achter zijn woorden, wat het nog slechter maakt. Af en toe betrap ik hem er ook op dat hij zijn tekst niet kan herinneren. Ook zit er een ongelofelijk neppe en gemaakte galm bij de zang. Wat ik wel goed vond aan het concert was de lichtshow, deze was heel erg gaaf gedaan. Veel duidelijke kleuren waardoor je het optreden wel goed kon volgen. De gitarist van de band wordt voorgesteld, en blijkt nog maar 18 jaar jong te zijn. Hij wilde dus ook graag laten zien hoe goed hij gitaar kon spelen, en dit kon hij als een van de beste! Helaas deed hij dit ontzettend arrogant waardoor hij van mij een dikke middelvinger ontving, die ik ook van hem terug kreeg. De drumsolo werd ook erg gaaf gedaan, en de drummer was gelukkig totaal niet arrogant. Dus ik was ontzettend teleurgesteld in de mannen van The Red Jumpsuit Apparatus. Als zij nog eens in Nederland zijn, zal ik niet eens na denken om langs te gaan, ik houd het lekker bij hun mp3tjes.

Na het vreselijke optreden van The Red Jumpsuit Apparatus was het tijd voor het optreden van Hawthorne Heights. Het eerste wat mij opviel aan deze heren: hun look! Glitter gitaren, nerdbrillen en blousjes. Het intro vond ik wel erg leuk gedaan. De screams werden door de backing screamer gedaan, en hij had hier wel al enige ervaring mee had ik zo het idee, want deze klonken wel gaaf. Zijn microfoon had van mij wel wat harder gemogen, want zijn screams klonken wel een beetje zacht. De clean vocals waren ook goed, ze waren niet top, maar wel goed zuiver. De hoge noten worden met gemak gehaald, lage noten heb ik eigenlijk niet gehoord. Instrumentaal gezien was het niet helemaal goed, de drums waren net iets te luid en hoorde je dus steeds ook duidelijk erboven. De mannen blijken wel te genieten. Ze staan best wel actief op het podium, maar dit kon nog wel een stuk beter. Er zijn veel moshes, alleen duren ze niet veel langer dan een aantal seconden. Dit neemt niet weg dat het leuk was om steeds mee te doen.

Dus mijn conclusie over dit optreden: Failsafe en Hawthorne Heights waren heel erg goed. The Red Jumpsuit Apparatus was heel erg slecht, en stelde mijzelf en veel anderen erg teleur.

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding