The Deaf in Hedon

The Deaf in Hedon

Afgelopen vrijdag stond The Deaf in Hedon te Zwolle. Het kwartet gaat de komende tijd langs de poptempels van ons land ter promotie van het onlangs verschenen nieuwe album.

In het voorprogramma vanavond staat een uit Zwolle afkomstig duo. Het is aan Money & The Man om de zaal wat op te warmen. In de gezellige kleine zaal van Hedon zet het tweetal een prima show neer. Met hun garage-blues en aanstekelijke enthousiasme vergeet je als publiek snel dat het om een tweetal gaat. Na een half uurtje raggen en rammen houden de heren het voor gezien en wordt podium omgebouwd voor The Deaf.

Met de albumcover van het nieuwe album als backdrop laat de band direct zien waarom ze weer op de planken staan. Het Haagse kwartet bracht in 2011 hun debuutalbum  Toot, Whistle, Plunk, Boom! uit. Met het teruggrijpen naar de beatmuziek uit de jaren ’60 blies men het genre van weleer nieuw leven in. Natuurlijk kennen we frontman Spike van Zoest ook van zijn snarenwerk in Di-Rect en van het niet onverdienstelijk zwaaien met een stokje in het TV-programma Maestro, waar hij zelfs de finale heeft gehaald.

Vanaf de eerste minuut is het echter duidelijk dat alle voorkennis overboord gegooid kan worden wanneer het  nummer “Are You Scared” wordt ingezet. The Deaf is namelijk de muzikale uitlaatklep van de hyperactieve van Zoest. Een heerlijk vulgaire en energieke rockband waarin speel plezier en vriendschap voorop staat. Dat is ook duidelijk te zien in het spel onderling en de alcoholische versnaperingen op het podium. Dit laatste tast de muzikaliteit overigens niet aan.

De band bestaat namelijk uit een uiterst solide groep muzikanten. Naast Spike zorgen drummer Kit Carrera en bassiste Janneke Nijhuijs voor een zeer stabiele ritme sectie, die samen de gekte van hun frontman perfect kunnen bijhouden. Voor de aanstekelijke orgelpartijen is Maurizio Pinna de aangewezen man. Hij brengt het orgelspel naar een compleet ander niveau en schuift zijn orgel, als het aan hem ligt, het liefst door de hele zaal. Gedurende de set wordt het publiek ook steeds enthousiaster en zorgt voor een luid applaus na ieder gespeeld nummer. Een mix van beide platen wordt deze avond ten gehore gebracht. Naast “Go Loose Yourself”, “Isolator” en nieuwe single “Sin City”, komen ook “1973”, “Bbb-bang” en “Coming Down That Road” voorbij. De samenzang met Janneke zorgt voor diversiteit in de zangpartijen en wordt deze avond zuiver ten gehore gebracht. Met “Rides In, Rolls Out” neemt de band gas terug, maar blijft ondanks het lagere tempo boeien.

The Deaf besluit de avond met knaller “I’m Alive”, waarbij het publiek zich eindelijk helemaal laat gaan en de kleine zaal wordt omgetoverd tot een dansende massa. De band lijkt er, na een aantal jaren van afwezigheid, weer even voor te moeten werken om het publiek voor zich te winnen. Dat is niet erg, maar geheel terecht is het niet. The Deaf beschikt namelijk over een zeer aanstekelijk repertoire. Daarnaast is het een sterke live band met een energieke stage presence en verdienen ze het om iedere avond in een kolkende zaal te staan. Niets meer en niets minder. Het advies is dan ook: gaat dat zien.

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding