Thom Yorke – Tomorrow’s Modern Boxes

Thom Yorke – Tomorrow’s Modern Boxes

Gedeelde songteksten, foto’s van wit vinyl, drummer Phil Selway die met het nieuws komt dat hij en zijn collega’s weer de studio in duiken. Echt alles wees er op dat Radiohead met nieuw materiaal zou komen. Dat diens frontman, Thom Yorke, met nieuw solo materiaal zou komen kwam dan ook als donderslag bij heldere hemel. Van het soort wat een aangenaam buitje met zich mee brengt, dat dan weer wel.

De openingstrack, “A Brain in a Bottle”, laat Yorke horen zoals we hem kennen. Zijn charmante falset wordt begeleid door intrigerende synthesizers en meeslepende ritmes. Dit in combinatie met eigenaardige geluidseffecten zorgt er voor dat we in rap tempo een grijze deken van wolken over de muziek zien trekken. Aan het begin van “Guess Again!” breekt de bui dan los. De lichte ruis aan het begin van het nummer doet zowaar denken aan het tikken van de regen. Dit melancholische nummer laat een uitstekende interactie tussen piano en elektronische toetsen horen. Iets wat in het ballad-achtige “Interference” wordt voortgezet. De kalme akkoordjes in dit nummer laten de luisteraar tot rust komen voordat het onweer daadwerkelijk losbarst.

Interessant aan Tomorrow’s Modern Boxes is om te horen veel eigenschappen uit de EDM zijn toegepast. Thom’s voorliefde voor elektronische muziek horen we al sinds Radiohead ’s Ok Computer, maar op deze tweede soloplaat van Yorke heeft hij zich op geen enkele manier beperkt in het experimenteren met echo’s, gecomputeriseerde ritmes en verschillende soorten effecten. Dit leidt soms zowaar tot een dansbaar nummertje. Uiteraard op de excentrieke wijze van de Radiohead- frontman zelf. Er is trouwens op het volledige album geen enkele gitaar te horen.

Het tempo op het album ligt nogal laag. Meestal geeft dit een heerlijk ontspannen resultaat maar soms is het toch een beetje saai. Vooral “Truth Ray” en “There is No Ice (For My Drink)” moeten het niet hebben van hun interessante eigenschappen maar van hun slimme geleidelijke opbouw. Het gevoel wat men heeft als de bui voorbij lijkt maar de lucht nog te donker en de twijfel nog te groot is om jezelf naar buiten te wagen. De laatste twee tracks maken dit echter door de terugkerende, regenachtige ruis wat het album meer tot geheel maakt, een toename aan interessante afwerking van de nummers en de fantastische melodieën in de zang weer helemaal goed.

Beoordeling: 8,5

Thom Yorke heeft een reputatie opgebouwd om te verassen. Niet alleen door de plotselinge release van Tomorrow’s Modern Boxes, maar ook door voorgaande experimenten met andere projecten. Hierdoor verwacht men het onverwachte en ziet de luisteraar de bui aan bliepjes en galmen al hangen. Dit maakt het echter niet minder fijn om naar de plaat te luisteren. Laat de regen maar vallen, kruip onder een dekentje en laat grootmeester Yorke je mijn zijn hypnotiserende beats, prachtige stem en mysterieuze sound wegdragen.

Releasedatum: 26 September 2014
Verkrijgbaar via: BitTorrent en TomorrowsModernBoxes.com


Thom_Yorke_-_Tomorrow's_Modern_Boxes_album_artwork

Tracklist:

  1. A Brain in a Bottle
  2. Guess Again!
  3. Interference
  4. The Mother Lode
  5. Truth Ray
  6. There is NO Ice (For My Drink)
  7. Pink Section
  8. Nose Grows Some
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding