The Elementary Penguins in Simplon

The Elementary Penguins in Simplon

Afgelopen zaterdag stond het uit Amsterdam afkomstige The Elementary Penguins in Simplon te Groningen. De band speelt in een aantal clubs door het land met hun Wild Fever tour genaamd naar hun nieuwste single.

In het voorprogramma staat vanavond Ten Years Today. Het is voorlopig de laatste show van het drietal. Ze zijn bezig met hun debuut album en dat gaat de nodige tijd kosten. De heren maken volgens hun Facebookpagina intelligente garagerock. Het jonge trio staat bekend om hun energieke presentatie en daar is werkelijk niets van gelogen. Zanger Floris van Luijtelaar schreeuwt zijn lyrics door de microfoon alsof het zijn laatste show voor altijd is. De recht in je bakkes songs worden met passie gespeeld en de puntige solo’s maken het geheel lekker vuig en gelukkig ook niet altijd netjes. Een belofte zijn ze zeker en het is dan ook te hopen dat die gasten niet te lang in de studio zullen hangen.

Vervolgens is het tijd voor The Elementary Penguins. Wat bezetting betreft hetzelfde, maar dan houdt het ook snel op. Het drietal maakt indie rocksongs die verdomd lekker in het gehoor liggen. De catchy en aanstekelijke liedjes worden gekenmerkt door de zang van de Engelse Dale Wathey. Zijn geluid zorgt ervoor dat het direct een meer internationale insteek heeft. Verder komt de band rustiger over dan zijn voorganger, maar is duidelijk te zien dat er al wat muzikale kilometers zijn afgelegd. Ondanks dat de zaal lang niet gevuld is zorgen ze er toch voor dat het geen saaie routine show wordt. De muziek wordt strak gespeeld en het is terecht dat ze al eens werden uitgeroepen tot 3FM Serious Talent. Met een EP en debuutplaat Weekend Transition op zak tekende de band afgelopen week een nieuwe deal bij V2 Records. Niet slecht voor een band die in 2012 opgericht is.

De set wordt afgetrapt met de hit “Dance Floor” waarna “1000” en “Susannah” voorbij komen. Laatstgenoemde klinkt als een perfecte samenwerking tussen The Beatles en The Killers. Ook de lichte delay op de vocalen van bassist Wathey geven net dat beetje extra retro effect. Het grootse stadion geluid tijdens “Locked In Love” doet denken aan het van David Bowie Afkomstige “Heroes”. Gelukkig heeft het nummer genoeg eigenheid waardoor het geen kopie wordt. Zowel “Berlin Call” als nieuwe single “Wild Fever” worden gekenmerkt door een lekkere dansbare vibe. Dat is sowieso iets waar de band zich in onderscheid. Je hebt gelijk zin om te bewegen en dat komt door de combinatie van doordacht gitaar spel van Jan-Paul Kooistra, lekkere dikke baslijnen en stabiel drumwerk van Maurits Huijgen. Knaller “Pitch Black” is natuurlijk de sterke afsluiter van deze avond.

Door de geringe opkomst deze zaterdagavond werd al snel duidelijk dat er geen geweldige concert sfeer zou hangen. Buiten dat gegeven om moet er gezegd worden dat het een heerlijke muzikale avond was. Beide bands staan er goed op en geven weer hoeveel talent er in Nederland rondloopt. Met zowel Ten Years Today als The Elementary Penguins mogen we absoluut niet klagen en is het een must om bands als deze live te aanschouwen.

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding