Savages – Adore Life

Savages – Adore Life

Menig journalist haalt bij Savages het bloed onder de nagels vandaan. Ondanks dat het viertal heeft aangegeven een hekel aan de term ‘post-punk’ te hebben, wordt het toch telkens aangehaald om het geluid van de band te beschrijven. Maar omdat de vrouwen zelf bepalen hoe we hun eigen stijl mogen omschrijven, gaan we op Adore Life verder zoeken naar een meer passende beschrijving voor hun sound.

De eerste acts waar Savages aan doet denken zijn Siouxie and the Banshees en Sonic Youth. Weliswaar minder abstract en ambient, maar op z’n minst net zo noise rock. Daarmee zijn ook vanaf de eerste noot de grunge invloeden te bespeuren. Zelf noemen de bandleden o.a. Nine Inch Nails en Soundgarden als grootste inspiratiebronnen. Dit alles is terug te horen in de bakstenen van gitaargeluid, zware baspartijen en het minder melodieuze, maar artistieke zangwerk.

De plaat staat bol van de contrasten. Niet alleen de agressieve vuist gecombineerd met de album titel Adore Life, maar ook in de nummers. Zo wordt er geregeld een vieze baslijn gecombineerd met een opbeurendere drum, wat als resultaat een twijfelachtige sfeer zet als te horen is in “Fire in Cairo” van The Cure. Tevens worden er in de tekst doorgaans positieve thema’s als liefde bij gehaald, maar vervuild door deze te vergelijken met demonen en ziektes.

Hoogtepunt op de plaat is de semi-titeltrack “Adore”. Een boodschap om van het leven te houden, maar verpakt in een context van spijt, schaamte en pijn: “If only I didn’t wish to die/ Is it human to adore life?”. Ook de experimentele bas- en gitaarloopjes die geregeld op het album voorkomen, bereiken in deze song hun hoogtepunt.

Beoordeling: 7

Als alle partijen en invloeden worden gecombineerd komt Savages uit bij een combinatie van noise rock en een gothic rock-achtige sound uit de vroege jaren van The Cure. Overlap met bands die als post-punk(-revival) bestempeld worden zijn er, maar als de band zich niet met die term verbonden voelt, hebben journalisten het daar mee te doen. Hoe het ook zij, Adore Life, met al haar contrasten en experimentele passages is een hele pientere plaat.

Releasedatum: 22 januari 2016
Label: Matador
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunessavages art


Tracklist:

  1. The Answer
  2. Evil
  3. Sad Person
  4. Adore
  5. I Need Something New
  6. Slowing Down The World
  7. When In Love
  8. Surrender
  9. T.I.W.Y.G.
  10. Mechanics
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding