Bloc Party – Hymns

Blur


Bloc Party – Hymns

Er was sprake van de nodige verwarring toen zanger Kele Okereke in maart 2015 de terugkeer van Bloc Party aankondigde. Deze groeide nadat bassist Gordon Moaks en drummer Matt Tong meteen aangaven geen onderdeel van deze reünie te zijn en tot september gewacht werd met het vrijgeven informatie rondom de nieuwe bezetting. Nu band met nieuwe leden ook nieuwe benen heeft, zal op Hymns het lopen opnieuw geleerd moeten worden.

De Britten lijken hier zelf ook bewust van te zijn. Nu Justin Harris en Louise Bartle bij de band gevoegd zijn, hebben ook de overgebleven originele leden: Okereke en Russell Lissack, de kans om de band opnieuw uit te vinden. Als resultaat zijn Bloc Party’s typerende gitaarloopjes zo goed als verdwenen en vervangen door toetsen. Hieruit blijkt dat de solocarrière van de frontman een weg in de huidige versie van de band heeft gevonden.

Afhankelijk van de song is dit een geslaagde verandering. De dromerige momenten op Hymns, zoals in “Different Drugs”, zijn in staat om de luisteraar te hypnotiseren en tot rust te brengen zonder het dansbare te verliezen, terwijl in “Living Lux” op rommelige wijze diverse synths door elkaar gooit worden en hierdoor ongemakkelijk klinkt. Eén van de laatste beetjes oude Bloc Party is te vinden in “Into The Earth”.

Tekstueel hangt de plaat samen door overbruggende inspiratie uit kerkelijke gezangen. Dit heeft het beste gewerkt in de track “Virtues”, waarin teksten als “Lord, help me fight” gecombineerd worden door synthesizers die klinken als moderne kerkorgels. Opmerkelijk is dat tekst en zang op deze vijfde plaat veel meer synchroon lopen, waardoor Kele de ongemakkelijk verlengde lettergrepen veelal achter zich laat.

Beoordeling: 6

Qua melodieën is frontman Kele Okereke er weliswaar op vooruitgegaan, en de toetsen mogen heerlijk dromerige momenten hebben, toch is Hymns ietwat teleurstellend. De band heeft op de plaat bewezen dat het nog een beetje rammelt bij Bloc Party. Het leren lopen op deze nieuwe synth-georiënteerde sound kan nog wat krukken gebruiken.

Releasedatum: 29 januari 2016
Label: BMG
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:bloc-party-hymns-album

  1. The Love Within
  2. Only He Can Heal Me
  3. So Real
  4. The Good News
  5. Fortress
  6. Different Drugs
  7. Into The Earth
  8. My True Name
  9. Virtue
  10. Exes
  11. Living Lux
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding