Jett Rebel – Truck

Jett Rebel


Jett Rebel – Truck

Als er iemand respect verdient vanwege esthetische vastberadenheid is dat Jett Rebel. De 25-jarige uit Den Haag bracht in 2014 het debuutalbum Hits For Kids uit, om zich vervolgens uit het muzikantencircuit terug te trekken. Anno 2016 komt Jett met maar liefst drie(!) platen. Gewoon omdat de multi-instrumentalist en zanger op deze manier de muzikale carrière vorm wil geven, al kan het naar eigen zeggen commerciële zelfmoord betekenen.

Voor Truck heeft Jett Rebel, het alias van Jelte Tuinstra, zich laten inspireren door The Beatles. De plaat zit er vol mee: pakkende popliedjes met sterke melodieën en hier en daar een gitaar- / harmonica solo. Hoewel de negen van de tien keer de songs doen denken aan de fab four van ca. 1964, bevatten “Got a Clarinet!” en “Nothing’s Gonna Change My Mind” met de effecten over de vocalen en de sitar in de achtergrond ook een knipoog naar 1967.

Deze popliedjes bevatten een lo-fi sound maar zijn op creatieve wijze verrijkt met effecten. Zo heeft Tuinstra er voor gezorgd dat in de opener “It’s Cruel” de hoeveelheid distortion op de gitaar genoeg is om een trombone te kunnen imiteren. Sommige verzamelingen aan effecten zijn gecombineerd in geluidscollages, welke als puzzel perfect tussen de songs passen. Verder wordt er geflirt met verschillende genres als bluegrass en folk.

Dat Jett Rebel zich niets aantrekt van het mogelijke kritiek is niet alleen terug te vinden in de geluidscollages en de tracklist van 27 songs en 57 minuten. Ook in de teksten is een zelfspot en onverschilligheid terug te vinden. Het meest voorname voorbeeld steekt in het jaren ’80 synthpop nummer “This Song Is Not Suitable For Radio”: “or is it?” en “I Wanna Be a Songwriter” (“Paperback Writer”, anyone?) waarin op ironische wijze fouten in de song verwerkt worden.

Beoordeling: 8

Het is typisch Jett Rebel om eerst een commercieel dieptepunt aan te kondigen, maar zichzelf vervolgens naar een nieuw esthetisch en muzikaal hoogtepunt te tillen. Van de Beatle-esque lo-fi pop songs, tot de kunstzinnige geluidscollages en experimenten, het belooft allemaal veel goeds voor de komende twee platen. Of Truck nu een commercieel succes wordt of niet, artistiek is het absoluut geslaagd.

Releasedatum: 22 januari 2016
Label: Baby Tiger Records
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:truck

  1. It’s Cruel
  2. Now I Know
  3. Trucker’s Towel
  4. Can’t Start Crying Now
  5. Get Well Soon Allyson
  6. Got a Clarinet!
  7. Do You Feel Alright
  8. How to Take Care of You
  9. Sundown
  10. Casio Interlude 2
  11. The Love You Give
  12. It’s Cruel Reprise
  13. Les is More
  14. Tape 1 Side B (extracts)
  15. Dream Girl
  16. Nothing’s Gonna Change my Mind
  17. In my Mind
  18. This Song is not Suitable for Radio
  19. I Wanna Be a Songwriter
  20. Automatic Orange Juice Machine
  21. Sometimes You Don’t Feel Happy
  22. Do You Feel Alright (Pt. II)
  23. Going On
  24. Around You
  25. I’ve Got a New Watch Overture
  26. Feel Like I Can Take On the World Again
  27. You’re Still You

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding