Between The Buried and Me – Coma Ecliptic

Between The Buried And Me


Between The Buried and Me – Coma Ecliptic

Er zijn platen in de vorm van losse liedjes waar ontspannen naar geluisterd kan worden. Soms zijn ze zo intens dat het beelden oproept, die zich vervolgens als film in je hoofd af kunnen spelen. In Green Day’s geval kan een album zo in elkaar zitten, dat het musical materiaal oplevert. Wat betreft Hypernova van The Browning, had het net zo goed een shooter game voor een PS4 kunnen zijn. Dit allemaal geldt niet voor Coma Ecliptic van Between The Buried and Me. Nee, voor dit conceptalbum moet net even meer inspanning geleverd worden.

Coma Ecliptic volgt een persoon die in de eerste twee nummers in een coma beland, plus het duistere levenloze gevoel wat daar bij gepaard gaat, en alle gedachten, vorige levens en visioenen die de persoon tijdens deze coma herbeleeft. We leren in “Famine Wolf” dat er een voorgaand leven daadwerkelijk als wolf gespendeerd is en in “Turn on the Darkness” dat deze persoon in een vorig leven een man was, die omkwam door een vulkaan uitbarsting. Ondertussen horen we hoe verschillende doctoren de hoofdpersoon tevergeefs terug proberen te halen.

Muzikaal kan Coma Ecliptic een uitdaging te zijn om naar te luisteren. Toch doen de mannen van Between the Buried an Me er goed aan om hun experimentele, progressieve Metal af en toe wat te vereenvoudigen. Zo zoekt het vijftal de balans tussen gangbare gitaar solo’s, poppy melodien, ongewoone ritmes, en uitdagende, jazz achtige breakdowns. Hier blijft het echter niet bij. In “King Redeem/ Queen Serene” worden half time vocalen op briljante wijze met dubbele bas-pedalen gecombineerd en is “Rapid Calm” dankzij de space-achtige synths en de creatieve gitaar partijen een fascinerende track.

De jazz elementen zijn sinds het vorige album, The Parallax II: Future Sequence uit 2012, een stuk fascinerender geworden, zoals wordt bewezen in “The Ectopic Stroll”. Wat echter ontbreekt op Coma Ecliptic, zijn de variaties in instrumenten. Op de vorige plaat werd voor de afwisseling nog gebruik gemaakt van banjo’s, xylofoons etc. Hier is echter anno 2015 nog weinig van over. Deze zijn vervangen door een grotere rol voor de toetsen. Daarbij lijkt het er op dat de band tijdens “Option Oblivion” door hun trucjes heen zijn. Daar staat tegenover dat de scream vocalen en clean vocalen veel beter worden afgewisseld en soms met gave Queen achtige harmonieën zijn afgewerkt.

Beoordeling: 8

Er kan zonder te veel aandacht naar het zevende album van Between the Buried and Me geluisterd worden, maar wanneer je de ware kunst achter het album mee wil krijgen, zal je, dankzij de uitdagende jazz invloeden, en onvoorspelbare riffjes en melodieën net even wat meer moeite moeten doen. Dan pas krijg je mee wat voor een creatieve geest deze vijf Amerikanen hebben. Coma Ecliptic is geen videogame, geen film, absoluut geen losse verzameling songs, en al helemaal geen musical. Coma Ecliptic is een goed boek.

Releasedatum: 10 juli 2015
Label: Metal Blade
Verkrijgbaar via: iTunes en Bol.com


Tracklist: Between_The_Buried_And_Me_-_Coma_Ecliptic

  1. Node
  2. The Coma Machine
  3. Dim Ignition
  4. Famine Wolf
  5. King Redeem/ Queen Serene
  6. Turn on the Darkness
  7. The Eptic Stroll
  8. Rapid Calm
  9. Memory Palace
  10. Option Oblivion
  11. Life in Velvet
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding