Anti-Flag – American Spring

Anti-Flag


Anti-Flag – American Spring

American Spring, een titel gebaseerd op de Arabische Lente: Een periode tussen 2010 en 2012 van opstanden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, waarin diverse regeringen omvergeworpen werden. Ondertussen heeft het westen tv’s groter dan een sommige mensen waarop alle rebellie haarscherp op te volgen is. Justin Sane, Chris Head, Chris no.2 en Pat Thetic, bekend onder het collectief Anti-Flag, vinden dat deze situatie onder de loep genomen moet worden.

Tekstueel ligt de het thema “corrupte regering” er uiteraard dik bovenop. Opvallend is dat sommige lyrics in tegenstrijd zijn met waar Anti-Flag normaal voor staat. Waren ze voorheen strikt tegen Amerikaanse bemoeienis, lijken de heren nu te beweren dat men in het kapitalistische westen lui is, en dat men bij de Egyptische rebellie moet mee helpen: “There’s no help coming because no one cares. The world just sit by, waiting for us to die” (“Sky Is Falling”), en meer van dat soort werk. Dit gecombineerd met teksten over een anti-consumptiemaatschappij (“Break Something”), zinnen waarin “this place sucks” met “I don’t give a fuck”  (“Low Expectations”) gerijmd wordt,  en Whoa-oh-oh’s,  laat zien dat de lyrics teleurstellend leeg zijn. Iets heel begrijpelijks, na het einde van Bush jr. zijn presidentschap.

Door naar het muzikale aspect van American Spring. Dit is precies wat men kan verwachten van Anti-Flag. Veertien nummers aan lekkere vuist in de lucht, drie of vier akkoorden punkrock. Dat nummers door het main-riff of de melodie een poppy, of zoals in “Walk Away” juist duistere, feel krijgen werkt af en toe zowaar verfrissend. Waar het viertal gedurende de plaat de fout in gaat, is de lengte van de songs. Zo zouden de songs zonder dat laatste refreintje net lang genoeg geweest om de hele track lang interessant te blijven. Daar staat tegenover dat de vocalen dankzij de harmonieën en de toegepaste call-and-response o.a. in “Sky Is Falling” op een typische Anti-Flag manier een tijd-voor-een-revolutie sfeer creëren.

De speciale vermelding is voor “The Great Divide”: een lyrisch sterk nummer met snelle power akkoorden zoals we die gewend zijn; en “Brandenburg Gate”: een nummer wat op momenten popachtige elementen bevat, gaat over de koude oorlog en de val van de Berlijnse muur, met gastvocalen van Rancid frontman Tim Armstrong. Het laatste wat er  over de plaat gezegd moet worden is dat het een beetje bij elkaar geschraapt lijkt. Alsof vier jaar oude songs met een dun laagje punk zijn overgeschilderd, door de productie zijn afgeraffeld, en met een middelmatig resultaat op een album gestopt zijn.

Beoordeling: 6

Met een linkse president in office heeft de linkse band moeite om met sterk politieke teksten te komen. Het opkomen voor landen in het midden oosten is dus een goed alternatief. De middelmatige teksten zijn de Amerikaanse band bij deze dus vergeven. Dan blijft het muzikale over, en daar moet over gezegd worden dat het lekker weg luistert, maar het de luisteraar met gemengde gevoelens achterlaat. Nee, American Spring bevredigt niet, maar ja, het is een heerlijk album wat fijn weg luistert.

Releasedatum: 26 Mei 2015
Label: Spinefarm Records
Verkrijgbaar via: iTunes en Bol.com


Tracklist:anti-flag american spring

  1. Fabled World
  2. The Great Devide
  3. Brandenburg Gate
  4. Sky is Falling
  5. Walk Away
  6. Song For Your Enemy
  7. Set Yourself on Fire
  8. All of the Poison, All of the Pain
  9. Break Something
  10. Without End
  11. Believer
  12. To Hell With Boredom
  13. Low Expectations
  14. The Debate is Over (If You Want It)
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding