Jera On Air 2015

Jera On Air 2015

Ieder jaar worden de Limburgse grasvelden in Ysselsteyn vers gemaaid voor het muzikale geweld dat er elke juni plaats mag vinden. Enkele grote internationale namen in de metal, punk en hardcore scene reizen af naar deze plek in the middle of nowhere om er één groot feest van te maken. Het grote feest met de naam Jera On Air. Keer op keer weet de organisatie enkele grote namen te strikken. Voorgaande jaren mochten we bands als Hatebreed, Architects, Parkway Drive, Asking Alexandria en Of Mice & Men verwelkomen en ook dit jaar kijken we weer tegen een schitterende line-up aan. Anderhalve dag vol met topmuziek, bedoezeld door hier en daar een stevige regenbui. Maar de regen houdt niemand tegen – het feest is begonnen.

Tekst: Koen van Meijel & Elisa Heisen
Fotografie: Liza van de Ven

_DSC1681 als slim object1 960x640 ds

De eerste band die op de planken staat van de Punk Brockbar is het Nederlandse Alive Again. Het vijftal uit Gelderland maakt energieke pop punk en is inmiddels geen onbekende meer. Omdat de band één van de eerste acts van de avond is, is de al kleine tent op dat moment nog halfleeg, maar dat lijkt de heren niets te kunnen schelen. Ze stoppen namelijk veel enthousiasme in hun optreden en doen hun best het publiek zoveel mogelijk te entertainen. Het klinkt strak en de set zit lekker in elkaar.

_DSC1718 als slim object1 960x640 ds

De Large Rockhand Stage wordt knallend geopend door de Britse heren van Polar. Het vijftal maakt met hun combinatie van hardcore en metal een stompende indruk. Zodra de band hun half uur durende set opent met het een-tweetje van “First Breath” en “Blood Lines”, raast frontman Adam Woodford over het podium terwijl hij het koude publiek probeert op te warmen. De band voert de luidruchtige en chaotische klanken van nummers als “Create” en “Destroy” passievol maar nog steeds erg strak uit. Hier en daar worden de teksten door het publiek ook meegezongen, maar veel actie vanuit het publiek is er nog niet te bekennen in de vroegte. Aanwezigen bij de show zijn veelal overtuigd van de kracht van de band tegen de tijd dat de Britten het laatste nummer “H.E.L.L.” starten. Met  een chaotische breakdown als afsluiter, neemt Polar weer voldaan afscheid van Nederland.

_DSC1882 als slim object1 960x640 ds

Om zeven uur is het tijd voor de band Chunk! No Captain, Chunk! uit Frankrijk om het hoofdpodium te betreden. De band speelde vorig jaar nog in het voorprogramma van New Found Glory in TivoliVredenburg, maar maakt nu een terugkeer. In het begin staat het geluid niet goed afgesteld, waardoor de zang amper te horen is, al wordt hier gelukkig snel verandering in gebracht. De band wisselt nieuwe nummers van het pas uitgebrachte studioalbum Get Lost, Find Yourself af met ouder materiaal. Hoogtepunten uit de set zijn het wat oudere ‘’Taking Chances’’ en een cover van het nummer ‘’All Star’’ van Smash Mouth, dat door iedereen luidkeels meegeschreeuwd wordt.

_DSC2010 als slim object1 960x640 ds

Op Jera On Air is ook plaats voor een dosis deathcore. Die mag geleverd worden door de Amerikanen van Chelsea Grin. De band bracht afgelopen jaar het album Ashes To Ashes uit, en speelt van dit album ook enkele nummers in de gevarieerde setlist. De band die onder leiding staat van frontman Alex Koehler speelt hun hapklare deathcore die vele agressieve slam moshpits oproept. De brute schreeuwwijze van de frontman zorgt er echter voor dat er niets van de tekst te verstaan is. Toch weten hier en daar enkele fans de teksten mee te schreeuwen. Kwalitatief gezien is de muziek van Chelsea Grin niet de beste van het festival, hoewel er toch waardering moet worden gegeven aan de dual gitaarmelodieën van de beide gitaristen. Nummers als “My Damnation” gaan hard bij het publiek en mogen dan natuurlijk ook niet ontbreken in deze set. Fans van Chelsea Grin hebben in ieder geval kunnen genieten.

_DSC2090 als slim object1 960x640 ds

Kerstmis komt vroeg dit jaar zodra de Amerikaanse band Texas In July het podium betreedt. Hoewel de band relatief gezien nog niet erg lang actief is, zijn ze met hun technische metalcore meesters in hun vak. Erg spijtig is het dan om meteen te horen te krijgen dat hun show op Jera On Air meteen het laatste concert is dat de band ooit in Nederland zal geven. De band is namelijk al bezig aan hun afscheidstour. Aan de band en het publiek valt het niet te verwijten. De response vanuit de tent is even groot bij nummers van het nieuwste werk Bloodwork als bij oude nummers zoals “It’s Not My First Rodeo”. Het viertal staat bekend om hun virtuositeit en impact – vooral een speciale shoutout naar drummer Adam Gray, die noot voor noot de snelste en meest complexe patronen perfect weet uit te voeren. De oprechte glimlach op het gezicht van zanger J.T. Cavey brengt een rustgevende sfeer op het publiek en we mogen na de allerlaatste uitvoering van “Hook, Line and Sinner” glimlachend terugkijken op een klein tijdperk dat nu afgesloten wordt.

_DSC2172 als slim object1 960x640 ds

A Day To Remember mag afsluiten op de main stage. Het uit Florida afkomstige vijftal begint de set meteen knallend met het nummer ‘’The Downfall Of Us All’’, waardoor het publiek vanaf de eerste minuut bij de les is. Hoewel de vocalen van Jeremy McKinnon in het begin niet perfect zijn en deze de gehele set een beetje aan blijven rommelen, zit de set op instrumentaal gebied meer dan voldoende in elkaar. De gitaren klinken strak en de bandleden zijn ontzettend energiek op het podium, waardoor al snel tientallen crowdsurfers door de lucht vliegen. Zoals gebruikelijk vliegen de wc-rollen door de lucht en de band maakt diverse keren gebruik van grote luchtkanonnen, wat de show nog net even spectaculairder maakt. Halverwege de set wordt het tempo teruggeschroefd en wordt er ruimte gemaakt voor een akoestisch gedeelte. De band speelt een cover van het nummer ‘’Champagne Supernova’’ van Oasis en speelt vervolgens het bekende ‘’If It Means A Lot To You’’. Het geheel wordt uiteindelijk, 20 minuten eerder dan op de planning staat, beëindigd met ‘’The Plot to Bomb the Panhandle’’.

_DSC2415 als slim object1 960x640 ds

Het is de eer aan de Amerikaanse hardcore jongens van Terror om dag 1 van Jera On Air af te sluiten. Ondanks dat de band zeker niet bij iedereen onbekend is, is er voor ieder iets nieuws te zien deze show. Zanger Scott Vogel is achtergebleven in de Verenigde Staten vanwege zijn extreme rugklachten waardoor bassist David Wood zijn plek tijdelijk inneemt. De band laat vanaf de eerste minuut horen dat deze verandering helemaal niets ten kosten gaat van de maximum hardcore potentie van de band. Binnen iets meer dan een minuutje blaast de band al de eerste twee razend snelle pure hardcore nummers door de versterkers heen. Met hun nieuwe album The 25th Hour, dat klaar staat om uitgebracht te worden, heeft Terror enkele nieuwe knallers erbij die de set afwisselen met enkele wat oudere tracks. Kwalitatief gezien speelt de band met nummers als “Live By The Code” en “Keepers Of The Faith” zoals oud vertrouwd, alsof er niets aan de hand is, maar desondanks verlaat de band na een half uur al het podium. Vreemd, aangezien ze een uur ingepland stonden.

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding