Modest Mouse – Strangers To Ourselves

Modest Mouse – Strangers To Ourselves

In 1997 vond er een evenement plaats wat de geschiedenis boeken in zou gaan als “Phoenix Lights”. Dit evenement staat vandaag de dag nog steeds bekend als de UFO gesignaleerd door meeste mensen. Die bewuste avond zat Modest Mouse frontman Isaac Brock in een vliegtuig naar deze stad in Arizona. In dit vliegtuig was ook hij getuige van deze buitenaardse perikelen. Later die avond trof hij zijn hotelkamer aan, afgezet door de politie. Deze twee gebeurtenissen moeten wel met elkaar in verband staan, toch? Dit is het verhaal achter de nieuwe song “The Best Room”, uitgebracht bijna 20 na de gebeurtenis. Het is misschien een raar verhaal, maar het belooft veel interessants voor de nieuwe plaat: Strangers to Ourselves.

Deze eigenaardigheid is typerend voor Modest Mouse. Een ander voorbeeld van deze merkwaardige eigenschap is het gebruik van geluiden, die je niet altijd in een song verwacht. Waar eerder bijvoorbeeld gitaren ingezet werden om het geluid van insecten te imiteren, lijkt er gebruik gemaakt te zijn van ritsen voor de intro van “Shit In Your Cut”, daarnaast zijn er in de achtergrond van “The Ground Walks, With Time In A Box” daadwerkelijk olifanten te horen. Deze gaan vervolgens naadloos over in het gebruik van trompetten.

Wat geen geheim is, is dat Isaac Brock niet de beste zanger ter wereld is. Dit heeft in de geschiedenis al eens geleid tot half gesproken teksten en een uiterst creatieve lead zang. Ook Strangers To Ourselves heeft met tracks als “Ansel” en “The Tortoise And The Tourist” een aantal melodieën uit deze categorie. Een nieuwe aanpak die we op de plaat terug horen is het overdreven ironische en ver van serieus gebruik van elektronische stemvervormers, toegepast in “Pistol (A. Cunanan, Miami, FL. 1996)” met het hilarische resultaat van dien.

Buitenaards zijn de tracks niet echt te noemen. Het geluid wat de leden van de band geproduceerd hebben komt goed overeen met de typerende stijl van voorgaande albums en is dus heel vertrouwd. Desalniettemin lijken de blauwdrukken voor de plaat niet zo gedetailleerd uitgewerkt te zijn, in vergelijking met voorgaand werk. Hoogtepunt van alle ongein, dynamieken en bijzonderheden is: “Sugar Boats”, de track met gitaren, trombones en een circus achtige sound.

Beoordeling: 9,5            

Modest Mouse is uitdagend, creatief, merkwaardig, een beetje raar, maar na al die jaren nog steeds vernieuwend. De kunstenaars van Modest Mouse bezitten hebben de vaardigheid van eigenaardige songs schrijven nog steeds onder de knie. Mochten er daadwerkelijk al achttien jaar lang buitenaardse wezens op deze planeet rond lopen, dan heeft dat in ieder geval fantastische muziek opgeleverd.

Releasedatum: 16 maart 2015
Label: Epic Records
Verkrijgbaar via: bol.com en iTunes


Tracklist:strangers to ourselves cover

  1. Strangers to Ourselves
  2. Lamshades on Fire
  3. Shit in Your Cut
  4. Pistol (A. Cunanan, Miami, FL. 1996)
  5. Ansel
  6. The Ground Walks, With Time In A Box
  7. Coyotes
  8. Pups To Dust
  9. Sugar Boats
  10. Wicked Campaign
  11. Be Brave
  12. God Is An Indian And You’re An Asshole
  13. The Tortoise And The Tourist
  14. The Best Room
  15. Of Course We Know
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding