Will Butler – Policy

Will Butler – Policy

Het jongere broertje, altijd in de schaduw van de grote broer. Niet de extravagante frontman, maar verstopt achter een keyboard. Altijd vergeleken worden en altijd moeten luisteren naar wat de oudste al bereikt heeft. William Butler heeft er genoeg van gehad. Nu is het tijd voor Will op de voorgrond. De verlegen keyboard speler in de rol van extravagante frontman. Het is tijd voor Will om alles op zijn eigen manier te doen en zijn fifteen minutes of fame op te eisen.

Uiteraard ligt de basis van Policy waar we hem verwachten: bij Arcade Fire. Zowel in de harmonieën in de achtergrond, als in de verschillende stijlen van de songs. Zo had “Finish What I Started”, met de achtergrond zangeressen en de combinatie van klarinet, strijkers en piano, zomaar een nummer van Arcade Fire kunnen zijn. Toch weet Butler, door er zijn eigen draai aan te geven, toch iets nieuws van te maken.

Deze rol als zanger lijkt op het eerste gezicht niet voor William weggelegd, maar de Canadees weet hier prima mee om te gaan. De melodieën zijn weliswaar niet het sterkste op de plaat, maar hierdoor krijgen we wel hele interessante, soms pakkende refreintjes, bijvoorbeeld in de track “Anna”. Ook als in “Something’s Coming” Will zijn vertrouwde achtergrond weer opzoekt en het koor het refrein laat zingen klinkt het pakkend en vermakelijk, maar toch blijven de grenzen tussen pakkend en ongemakkelijk opgezocht worden.

Dat het vocaal soms wat achterblijft, wordt goedgemaakt in de begeleiding. Zo komt er tal van genres terug op Policy. Zo passeren gospel, 80´s pop en Johnny Cash achtige Rock ’n Roll de revue. Stuk voor stuk met originele sound pad effecten of akkoordenprogressie, een prominente rol voor de saxofoon of een combinatie van die drie. Bovendien weet Butler goed de balans tussen gitaar en synthesizer te vinden. In de ene track heeft de gitaar de overhand, in de andere staat het keyboard in de spotlight, maar in beide gevallen blijven de twee in harmonie samen te gaan.

Beoordeling: 6,5

Het is duidelijk dat Policy een solodebuut is. Er wordt namelijk op los geëxperimenteerd. Zowel met de verschillende genres en melodieën, als met de saxofoon solo’s en verschillende effecten die uit de sound pad gehaald worden. Hierdoor heeft het album een charmante verzameling liedjes. Will Butler heeft hier mij zijn doel om te streven naar zijn 27 minutes of fame bereikt. Maar hoe tof het ook kan zijn, die spotlight blijkt toch tegen te vallen.

Releasedatum: 10 maart 2015
Label: Merge
Verkrijgbaar via: bol.com en iTunes


Tracklist:will-butler-policy

  1. Take My Side
  2. Anna
  3. Finish What I Started
  4. Son Of God
  5. Something’s Coming
  6. What I Want
  7. Sing To Me
  8. Witness
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding