Fat Mike – Home Street Home

Fat Mike – Home Street Home

Dat Green Day’s American Idiot in een musical veranderd werd, kwam niet echt als een verrassing. Maar toch, de voormalig punkrock band was wel mooi de eerste die een soort “Punk-Rock-Musical” in elkaar zette, wat bij grote frustratie zorgde bij NOFX frontman Fat Mike. Het idee voor zijn punk-rock-musical stamt alweer uit 1999, maar werd door tours met verschillende acts telkens uitgesteld. Nu we 16 jaar verder zijn is er dan eindelijk de musical die al zo lang in de sterren staat.

Het verhaal brengt ons bij de zestienjarige Sue, die thuis seksueel mishandelt wordt door haar vader. In de track “Monster” besluit ze dat het genoeg is geweest en laat ze haar ouderlijk huis achter zich. In “Urban Campers” leert ze een groep Punkers kennen, die haar helpen met het leven op straat. In deze situatie en tracks als “I’m Suicide”, “Safe Words” en “Because I Want To” leert Sue zichzelf kennen, leert ze omgaan met de traumatische ervaringen van vroeger en komt ze er achter wat ze wil.

Muzikaal zit de musical uitstekend in elkaar. De plaat bestaat uit een frisse mix van punkrock nummers, langzame piano songs maar weet ook met nummers als “Let’s Get Hurt” uitstapjes te maken naar wat traditionelere, bebop musical nummers te maken. Daarbij zijn alle nummers geschreven door de NOFX-frontman maar uitgevoerd door een indrukwekkende verzameling muzikanten. Zo zijn er rollen voor o.a. leden van Dropkick Murphys, Bad Cop/ Bad Cop, Alkline Trio, Frank Turner en de inmiddels overleden Tony Sly van No Use For A Name.

Toegegeven, de productie is wat slordig maar na in het bijgeleverde boekje te lezen dat Fat Mike verschillende producenten de rug toe heeft gekeerd, „omdat ze niets van Punkrock afweten“, gaan we ervan uit dat dit is met opzet is gedaan. Album afsluiter “The Agony of Victory” kennen we bovendien al van het NOFX album Coaster uit 2009, maar vooruit een nummer met een shout out naar de mensen die maar niets schijnen te bereiken, seksueel verward zijn of zich niet geaccepteerd voelen mag best gerecycled worden.

Beoordeling: 8

Musicals zijn op het eerste gezicht de exacte tegenpool van Punk, maar Fat Mike heeft toch wat gaafs van Home Street Home weten te maken. Een interessante samenhang van de tracks, een enorm sterk team aan muzikanten en een mooie boodschap: Thuis is niet waar je vandaan komt, maar waar je besluit te blijven.

Releasedatum: 10 februari 2015

Label: Fat Wreck Records

Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:

  1. MonstersUntitled-3
  2. Three String Guitar
  3. Urban Campers
  4. Fecal Alcohol Syndrome
  5. Three Against Me
  6. High Achievers
  7. Gutter Tards
  8. Bad Decision
  9. Missing Child
  10. I’m Suicide
  11. Let’s Get Hurt
  12. Safe Words
  13. Another Bad Decision
  14. Sleeping Beauty (reprise)
  15. Bearly Regal
  16. Because I Wan’t To
  17. Life… Oh What A Drag
  18. The Agony Of Victory
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding