OK Go – Hungry Ghosts

OK Go – Hungry Ghosts

Als een band van zanger wisselt ontstaat er al gauw narigheid in de fanbase. Kijk maar naar bands als Sublime, AC/DC of Escape the Fate. Het lijkt onvermijdelijk vergelijkingen op te roepen en discussies te starten. Sublime wilde verandering tegemoet komen door verder te gaan als Sublime with Rome, Escape the Fate creëerden hun eigen rivaal in de vorm van Falling in Reverse en AC/DC trok zich er niets van aan en bleef hun eigen ding doen. OK Go is ook een groep die hun zanger heeft ingeruild voor een ander exemplaar. Damian Kulash mag dan al bijna 10 jaar onderdeel zijn van de band, maar de nasleep van deze wijziging is op Hungry Ghosts nog steeds terug te horen.

De openingspoging van de heren is ongelofelijk pakkend. “Upside Down & Inside Out” bevat weliswaar een hoop elektronica maar toetsenist Andy Ross weet hiermee op een interessante wijze het geluid van een gitaarpartij met powerakkoorden na te bootsen. Daarbij heeft het nummer een ontzettend strak ritme waardoor de hard-zacht dynamieken op briljante wijze naar voren komen.

Waar de band met vorige zanger, Andy Duncan, voornamelijk nog opgebouwd was rondom gitaren, is het sinds zijn vertrek in 2005 een heel stuk meer op synthesizers georiënteerd. De stijl die ze op Of the Blue Color of the Sky hebben gecreëerd is op deze vierde plaat vastgehouden. Dit houdt echter niet in dat er geen ruimte is voor een gitaarsolootje. Dit werkt in het kalme “Bright as your Eyes” perfect terwijl het in “I’m not Through” niet heel erg op zijn plaats is.

De falsetto van Damian Kulash, die sinds 2005 achter de microfoon staat, is uitermate dromerig. Combineer dit met zware baslijnen, een gecomputeriseerde drumpartij en zachte akkoorden op de achtergrond en het resultaat is: Vampire Weekend, of in ieder geval iets wat er sterk op lijkt. OK Go heeft zich in de loop der jaren verbeterd in het maken van zweverige pop, vergelijkbaar met de stijl van hun collega’s. Deze stijl heeft dan ook de overhand op Hungry Ghosts. Aan variatie komt de luisteraar echter niet te kort. Er komt namelijk ook geregeld een funky basloopje of ritme te pas (“Obsession”) of klinkt er zowaar een Stadionrock achtig refrein (“The One Moment”).

Het hoogtepuntje van hat album is toch wel “I Won’t Let You Down”. De wat vrolijkere ritmes en de off-beat gitaar in het nummer doen al een vorm van stijlbreuk vermoeden, maar zodra de koortjes en strijkers hun partij inzetten is het zeker: “I Won’t Let You Down” is een Discotrack. Deze verassing is een frisse en welkome toevoeging aan het album en een van de sterkste aanwezige tracks.

Beoordeling: 7
Met Hungry Ghosts heeft de band nu twee albums met Andy Duncan en twee albums met Damian. Fans zullen ongetwijfeld blijven discuteren over wat hun favoriete OK Go tijdperk is, maar ongeacht welke kant er gekozen wordt, de heren maken nog steeds fijne, veelzijdige muziek. Het is bewonderenswaardig dat deze muziek zowel dromerig als energiek kan zijn. Hieruit blijkt dan ook dat, ongeacht wie er aan de microfoon staat, de muzikanten hieromheen zijn op zijn minst net zo belangrijk en dat ook Tim, Dan en Andy Ross hebben wederom fantastisch werk hebben geleverd.

Releasedatum: 14 Oktober 2014
Label: Paracadute
Verkrijgbaar via: iTunes en PledgeMusic.com


 

OK_Go_-_Hungry_Ghosts_cover_artTracklist:

  1. Upside Down & Inside Out
  2. The Writing’s on the Wall
  3. Turn up the Radio
  4. I’m Not Through
  5. Bright as Your Eyes
  6. I Won’t Let You Down
  7. If I Had a Mountain
  8. Another Set of Issues
  9. Obsession
  10. The One Moment
  11. The Great Fire
  12. Lullaby
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding