The Kooks – Listen

The Kooks – Listen

Is tijdreizen mogelijk? De wetenschap vindt van niet. De muziek, daarentegen, doet nog haar best om de wetenschap tegen te spreken. Veel bands halen, zoals we allemaal weten, hun inspiratie uit het verleden wat leidt tot een nostalgische of zelfs epische vibe in de tracks. Britse band The Kooks hebben dit helemaal door en toegepast op hun nieuwe album: Listen.

De afgelopen vijftig jaar komen voorbij op de lijst van elf nieuwe nummers. Soms door elkaar, soms een enkel decennium in de individuele songs. De albumopener “Around Town” combineert bijvoorbeeld verschillende elementen van muziek uit de jaren zeventig waardoor de het een episch resultaat geeft. Luister hierbij naar de gospelkoortjes en de funky bas en drum combinatie. “Forgive and Forget” houdt deze funk vast. Deze nummer twee op het album is hier door een waar disco nummer geworden. De toevoegingen in de vorm van synthesizers in track nummer drie, “Westside”, laten de luisteraar met een gevoel achter wat terug verlangt naar de late jaren-80 pop. Allemaal met de nodige hedendaagse afwerkingen.

De eerste single afkomstig van dit album is ook wel meteen het hoogtepunt. “Down” is de perfecte track op dit album. De Ray Charles achtige funk in dit nummer, wat heeft geleidt tot een haperende melodie in het refrein, maakt deze track tot een nummer wat de concertzaal en/ of festivalweide tot dansen zal brengen. Daarbij bevat het de ultieme meezing-bridge. De o zo emotionele, maar bol van de clichés staande ballad “See Me Now” wordt met deze track wel goed gemaakt.

Het moge duidelijk zijn. Listen heeft een hoop. Deze reis door de tijd lijkt echter niet echt een eindpunt te hebben. De verschillende genres en invloeden lopen kris kras door elkaar, wat een onaangename mengelmoes van nummers oplevert. Zo is in het intro “Bad Habit” een brok Kanye West te horen terwijl we twee nummers later in de mediterrane en psychedelische sferen hangen. Eenheid is dus ver te zoeken op dit album en haalt het daarom niet bij voorgaande werken.

Beoordeling: 7

Het klinkt alsof the Kooks vele tijdsperioden en plekken hebben bezocht op zoek naar hun vierde album, maar in het proces de weg kwijt zijn geraakt. Als geheel mag dit album niet helemaal geslaagd zijn, de tracks op Listen zijn stuk voor stuk wel heerlijk om naar te luisteren.

Releasedatum: 8 september 2014
Label: Virgin EMI
Verkrijgbaar via:Bol.com en iTunes


The Kooks Listen

Tracklist:

  1. Around Town
  2. Forgive and Forget
  3. Westside
  4. See Me Now
  5. It Was London
  6. Bad Habit
  7. Down
  8. Dreams
  9. Are We Electric
  10. Sunrise
  11. Sweet Emotion
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding