Will and the People – Whistleblower

Will and the People – Whistleblower

De Do-It-Yourself cultuur in de muziek bevindt zich in een heuse renaissance. Zo schieten de onafhankelijke bandjes als paddenstoelen uit de grond. Daarnaast zijn er projecten als The Kyteman Ochestra met hun eigen Kytopia, waarin ze wonen, oefenen en zo voort. Op zo een zelfde manier gaat Will and the People te werk. In het westen van London woont het viertal samen, waar ze songs schrijven, opnemen en leven als een hechte groep. Met zo min mogelijk hulp van buiten gaan de mannen te werk, gehuld in te grote bloemetjes-shirts, hoeden, vet haar en ongeschoren gezichten. Zo sjofel als de heren over de aarde wandelen, trekt hun muziek door het muzikale landschap. Divers, maar verzorgder dan het lijkt.

Het tourschema van Will and the People heeft ze door Europa, Afrika, Azië en Australië geleid en dat is te horen. De hard werkende Britten hebben zich niet door een bepaald genre laten beperken wat resulteerde in een breed scala aan stijlen op Whistleblower. “Lay Me Down” heeft namelijk elementen van de gipsy-ska in zich op genomen, onder andere op “Formula” is exotisch geëxperimenteerd met ritmes, daarnaast bevat “Cry Baby” een extreem pakkend Rock-loopje en heeft “Penny Eyes” een classic rock-achtige solo in zich. Deze verzameling aan inspiratiebronnen is allemaal in de reggae- en ska-koffer van Will Rendle en kompanen gestopt en meegenomen op reis naar het derde album.

Op het album als geheel heeft de off-beat gitaar de overhand. Deze typische aanpak werkt fantastisch. Het geeft eenheid aan Whistleblower, zonder dat de tracks op elkaar gaan lijken. Af en toe is de herhaling in de gitaarpartijen wat storend maar de diversiteit op de rest van de plaat maakt dat meer dan goed. Een leeuw van een hit zoals ze die hadden in 2011 staat er niet op. Waar de heren in een razend tempo over de wereld trekken, ligt het tempo in de muziek lager dan op de voorgaande albums en men zal dus niet op de tracks van Whistleblower pogoën zoals ze dat deden op “Lion in the Morning Sun”. Eerder zal het publiek, zo laid-back als de band zelf, mee deinen op de stuk voor stuk pakkende tracks.

De eerste single afkomstig van deze plaat, “Trustworthy Rock” laat het meeste overeenkomsten met ouder materiaal zien. Dit komt vooral duur het gebruik van de melodica. Jim Raplhs heeft dit blaasinstrument met toetsen op Friends, nog een prominente rol laten spelden en het vervolgens in het land van het tweede album laten liggen. Eén keertje haalt hij dit apparaat terug, maar zodra ze de grens van album drie over zijn wordt de rol van de melodica vervangen door piano’s en orgels. Hierdoor lijkt Whistleblower moderner en hebben de mannen ongetwijfeld over de laatste twee jaar vooruitgang geboekt. Als of ze zich nu in een fatsoenlijke touring bus rondreizen, inplaats van een VW Polo.

Over de hele globus komen de jongens de meest bijzondere dingen tegen en de luisteraars van Whistleblower dus ook. Zodra de band een schijnend voorspelbare indruk hebben achter gelaten, komen ze met het hoogtepunt van het album. “Pearshaped” en “Penny Eyes” zijn in orde maar het ware WatP-wereldwonder is “Jakyll & Hyde”. Track nummer negen op het album laat de reggae en ska wat meer achter zich en gaat over op Jazz. Zowel in de ritme partijen als in het geluid van de gitaar is deze track de beste op het album. De verdomd pakkende melodieën in combinatie met het orgeltje geeft deze song een ietwat sinistere sound maar is tegelijkertijd ongelofelijk fijn om naar te luisteren.

Beoordeling: 8.5

De trouwe roede van fans die Will and the People inmiddels heeft opgebouwd zal door deze plaat dichtbij gehouden worden en de mogelijkheden om deze menigte uit te breiden is ook zeker aanwezig. De Londenaren zijn met z’n vieren heel down to earth bezig, maar dan ook over de volledige aarde. Het resultaat is net zo uiteenlopend maar toch als een geheel. Will and the People heeft een richting gekozen waardoor ze nog een flinke tijd de continenten over kunnen steken. Tot deze harde werkers thuis weer hun imago van lanterfanters op kunnen pakken.

Whistleblower-Art-800x800

Tracklist:

  1. Formula
  2. Shakey Ground
  3. Trustworthy Rock
  4. Lay Me Down
  5. I’ll Always Be There (Trust Yourself)
  6. Pear Shaped
  7. Penny Eyes
  8. Plasters
  9. Jakyll & Hyde
  10. Cry Baby
  11. MNK
  12. Whistleblower

Releasedatum: 12 September 2014 (voorlopig alleen digitaal)

Label: Baggy Trouser Music

Verkrijgbaar via: iTunesWillandthepeople.com en bol.com

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding