For I Am King – Revengeance

For I Am King


For I Am King – Revengeance

Ooit las ik ergens dat metal dood is. Wie dat bedacht had heeft niet ver genoeg gekeken, want hier in Nederland bloeit het onder de grond langzaam terug naar boven. In een wereld waar de populaire metal gevuld is met geauto-tunede clean zang hebben wij hier in Nederland nog bands als The Charm The Fury, The Royal, Wasted Bullet, etc. Uit ons hoofdstadje Amsterdam komt een vijftal muzikanten dat zich in één klap toe mag voegen aan het lijstje. Deze female-fronted death metal band gaat door het leven onder de naam For I Am King. Onlangs zagen ze het daglicht toen ze hun concurrentie verpletterden bij Guts & Glory en een plekje veroverden op Jera On Air 2014. Een betere timing voor een debuut EP kan dan ook haast niet meer, vandaar de release van Revengeance.

De EP begint met de track “The Haunted”. Vanuit een totale stilte komen langzaam de stompende drums en metalriffs tevoorschijn. Zangeres Alma Appelmoes (lekker zoete naam) komt naar de voorgrond met haar brutal screams voordat het nummer helemaal in kickt. De band toont dankzij de snelle drums en virtuoze gitaren veel overeenkomsten met andere female-fronted metal bands als Arch Enemy. Geen enkel moment denkt de band erover om een catchy refrein, of iets dergelijks, in te zetten, want met brute kracht weten ze de eerste 5 minuten al te vullen.

“The Beast Within” begint meteen een stuk heftiger. Na een korte melodische gitaaropening wordt de luisteraar al meteen onderworpen aan een nieuw spervuur aan dubbele bas en vrouwelijke grunts. De gitaarriffs zijn strak en scheuren hard, variërend van melodische death metalriffs à la At The Gates tot gevoelige lickjes en melodieën. In de brug van het nummer neemt de band even wat gas terug voor een rustig tussenstuk om vervolgens weer op te bouwen naar de metalfurie. En dan nog een korte, strakke en supergave breakdown om het af te sluiten.

In contrast tot de andere nummers op deze EP begint “There Will Be Blood” niet met een fade-in intro, integendeel, vier tikken en een shreddende gitaarsolo – een halve minuut volgepropt met technische hoogstandjes. De virtuositeit van gitaristen Wouter en Jurgen blijft het hele nummer door aanwezig, met een korte onderbreking tijdens een deathcore-achtige breakdown. Grooves en schreeuwende gitaren vullen het nummer, terwijl de screams van Alma de slagroom op de taart vormen.

Je kunt moeilijk een nummer beginnen met een “00000000”-breakdown en de tekst “Oh, my God!” zonder dat het een beetje lijkt op “The Final Episode” van Asking Alexandria. Gelukkig pakt For I Am King het hier met de titeltrack iets beter aan door het op te laten volgen met strakke death metal drums en riffs. De combinatie van melodische riffs en technische breakdowns zorgt ervoor dat de band Revengeance mooi kan afsluiten.

Beoordeling: 8

Metal is alles behalve dood – dat laat For I Am King hier wel even horen. Een eerste release van een band is nooit een perfecte representatie van wat de band allemaal in huis heeft, maar het lijkt erop dat For I Am King in ieder geval een goed visitekaartje heeft gemaakt om af te geven aan iedereen die er nog niet eerder van gehoord heeft. Ook al lijken tracks op sommige momenten niet erg uniek en worden de fade-ins en -outs na een tijdje onorigineel, de nummers worden erg strak en technisch uitgevoerd, wat erg gewaardeerd en noodzakelijk is binnen het genre. Dit zal zeker niet de laatste keer zijn dat we van For I Am King horen.

De band speelt op zaterdag 14 juni om 12:00 uur als eerste van de dag op Jera On Air.

Releasedatum: 27 mei 2014
Label: onafhankelijk
Verkrijgbaar via: Facebook (gratis), Bandcamp, iTunes

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding