Within Temptation – Hydra

Within Temptation – Hydra

Morgen brengt de band Within Temptation alweer zijn zesde studioalbum uit. In het verleden behoorde de band tot het gothic metal genre, maar tegenwoordig past het meer thuis in de hoek van symfonische rock met een metal randje. Na de release van Mother Earth is het hard gegaan en hebben zij een grote schare aan internationale fans aan zich weten te binden. Wereldwijd werden er miljoenen albums verkocht, wat resulteerde in de Buma Export Award. Ondertussen zijn we alweer 15 jaar verder en staat de release van Hydra voor de deur. Het album is vernoemd naar de Griekse mythologie van het veelkoppige monster dat volgens de band perfect bij de veelzijdige release past.

“Let Us Burn” is de eerste track van het album. Na een korte elektronische intro wordt er overgegaan naar een prima lead gitaar riff. Vervolgens valt de volledige band groots in. In de coupletten neemt men gas terug waarbij direct naar voren komt dat Sharon den Adel nog altijd over een geweldige stem beschikt. “Dangerous” kent een stevig en metal georiënteerde intro met dubbele basdrum. Dit is ook het eerste nummer waar een gast de gelederen komt versterken. De zang van Howard Jones  komt helaas over geproduceerd over waardoor het wat geforceerd klinkt en dat is jammer.

“And We Run” kent een verrassende structuur. De intro geeft de luisteraar het gevoel dat het refrein compleet los zal gaan. Het tegenovergestelde is waar. De band laat Keltische invloeden doorklinken in het refrein en dat is sterk gedaan. De toevoeging van Xzibit zorgt echter voor vraagtekens. Er worden verschillende sferen gecreëerd in dit nummer, maar de rapper komt toch behoorlijk uit de lucht vallen. Daarentegen is de samenwerking met ex-Nightwish vocalist Tarja Turunen zeer positief te noemen. Het hele nummer kent meer de sound van haar oude werkgever. De stemmen van beide zangeressen zijn goed op elkaar afgestemd en vooral de uithalen van Tarja Turunen in de bridge zijn fenomenaal.

In “Silver Moonlight” komen er ook grunts aan te pas. Opvallend is dat de band op dit album meer voor zijn stevige kant heeft gekozen. Ook de productie is goed te pruimen. Op voorgaande albums hadden de orkestrale invloeden weleens de overhand en vielen de gitaren daarbij in het niet. Op Hydra komen de gitaarpartijen en drums goed naar voren waardoor het bij tijden echt genieten is. Verder wordt er meer gebruik gemaakt van gitaarsolo’s die van toegevoegde waarde zijn. “Roses” kent een sterk refrein en heeft grote hit potentie. Afsluiter “The Whole World Is Watching” begint akoestisch waarbij Sharon den Adel en Dave Pirner de zang afwisselen. De samenwerking op zichzelf is goed gevonden, maar het nummer klinkt verder wel erg radiovriendelijk.

Beoordeling: 8,5
Hydra krijgt over de gehele linie een hele dikke voldoende. Within Temptation is er in geslaagd een afwisselend album te maken. De verschillende stijlen die de band door de jaren heen heeft laten horen komen op dit album terug, wat refereert aan het eerder genoemde monster. Daarnaast ligt de focus op dit album meer op het gitaarwerk en is de zang Sharon den Adel nog altijd van een ongekend niveau. Ondanks dat niet alle samenwerkingen even goed uit de verf zijn gekomen blijven vooral de positieve elementen bij.

Releasedatum: 31-01-2014
Label: BMG
Verkrijgbaar: Bol.com & iTunes

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding